ΔΡΑΣΕΙΣ
Η υψηλής ποιότητας τεχνογνωσία, η εκπαίδευση στις πιο σύγχρονες τεχνικές –omics (genomics, metagenomics, metabolomics, proteomics) και η εφαρμογή τους στην υδατοκαλλιέργεια, μυδοκαλλιέργεια και στη βιομηχανία τροφίμων-αλιευμάτων, η εξωστρέφεια, η στενή συνεργασία με πρωτοπόρες επιχειρήσεις, η συνεργασία με Ευρωπαικούς Οργανισμούς, όπως η European Food Safety Authority (EFSA), και διεθνείς, όπως ο Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), η συνεργασία με κορυφαία Πανεπιστήμια της Ευρώπης (University of Turin, Italy, University of Reading, UK, University of Science and Technology Trondheim, Norway, University of Stirling, UK), Η.Π.Α (Seafood Laboratory Oregon State University, OR, USA), και Ασίας (Asian Institute of Technology, Bangkok, Thailand, καθώς και 9 ακόμη πανεπιστήμια από Ταυλάνδη, Βιετνάμ και Ινδονησία), η συμμετοχή σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα, η ποιότητα των επιστημονικών δημοσιεύσεων, η αναγνωρισιμότητα του εργαστηρίου σε διεθνές επίπεδο, και ο σύγχρονος εξοπλισμός του ΕΤΕΧΝΑΤ αποτελούν κινητήριο δύναμη για τη διεξαγωγή προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών, τη φιλοξενία μεταδιδακτορικών ερευνητών, μελών ΔΕΠ, ερευνητών και φοιτητών μέσω ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την υλοποίηση νέων ερευνητικών προγραμμάτων και την παροχή συμβουλευτικού έργου σε πρόσωπα και επιχειρήσεις.
Οι επιμέρους δράσεις του ΕΤΕΧΝΑΤ είναι η μεταφορά γνώσης σε νέους επιστήμονες (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες), η απασχόληση μεταδιδακτορικών ερευνητών, η αναζήτηση χρηματοδότησης από εθνικούς ή διεθνείς φορείς για την υλοποίηση επιστημονικής έρευνας, η διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας, η συνεργασία με ερευνητικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, η μετακίνηση στα πλαίσια προγραμμάτων για ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης, η σύσφιξη των σχέσεων για συνεργασία μεταξύ του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και της παραγωγικής βάσης, η επίλυση προβλημάτων της παραγωγικής βάσης σχετικά με την εμπορία, μεταποίηση, ασφάλεια και ποιότητα των αλιευτικών προϊόντων σε όλα τα στάδια της παραγωγικής αλυσίδας, καθώς και η επικοινωνία-εκπαίδευση της παραγωγικής βάσης για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και αειφορίας των επιχειρήσεων.
Ερευνητικά ενδιαφέροντα εργαστηρίου
- Προσδιορισμός ποιότητας και εμπορικού χρόνου ζωής αλιευτικών προϊόντων – τροφίμων με κλασσικές τεχνικές και σύγχρονες τεχνολογίες (-omics).
- Προσδιορισμός παθογόνων, αλλοιωγόνων, και οφέλιμων μικροοργανισμών, με σύγχρονες μοριακές τεχνικές.
- Διερεύνηση μικροβιακής ποικιλότητας με NGS meta-barcoding.
- Μελέτη της τύχης παθογόνων και αλλοιωγόνων μικροοργανισμών σε νωπά και σε επεξεργασμένα αλιευτικά προϊόντα υπό διάφορες συνθήκες επεξεργασίας και συντήρησης.
- Μελέτη βιολογικών και χημικών κινδύνων, προσδιορισμός των πηγών επιμόλυνσης και ιχνηλάτιση τους σε όλο το μήκος της παραγωγικής αλυσίδας των αλιευτικών προϊόντων (υδατοκαλλιέργεια, βιομηχανία μεταποίησης, εμπόριο). – Έλεγχος και τρόποι αντιμετώπισης τους.
- Διερεύνηση της δράσης βιοδραστικών ουσιών από θαλάσσιους και χερσαίους οργανισμούς (φυτά, βακτήρια, μύκητες, κ.α.) ως φυσικά αντιμικροβιακά ή αντιοξειδωτικά για χρήση στη βιομηχανία τροφίμων.
- Χρήση ωφέλιμων μικροοργανισμών ως προβιοτικά.
- Ανάπτυξη νέων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
- Καταναλωτική συμπεριφορά.
Εκπαιδευτικά Σεμινάρια για την Παραγωγική Βάση: Outreach & Extension
Οι δράσεις του ΕΤΕΧΝΑΤ επεκτείνονται και στη δημιουργία δραστηριοτήτων Επικοινωνίας-Εκπαίδευσης (outreach, extension) μέσω ειδικών σεμιναρίων για την παραγωγική βάση, όπου πραγματοποιείται μεταφορά θεωρητικής και πρακτικής γνώσης του ΕΤΕΧΝΑΤ στους ενδιαφερόμενους φορείς της αλιείας, υδατοκαλλιέργειας, μυδοκαλλιέργειας, βιομηχανίας μεταποίησης αλιευτικών προϊόντων και τροφίμων, διανομείς, εργαζομένους στον χώρο της εστίασης, κ.α. Η δράση αυτή είναι συνεχής και αφορά την αναβάθμιση της γνώσης σε αντικείμενα της επιστήμης τροφίμων, τη βελτίωση προϊόντων, τη δημιουργία νέων προϊόντων και την εφαρμογή των ορθών πρακτικών, διαδικασιών, μεθοδολογιών και τεχνολογιών για την πρόληψη, εντοπισμό και αντιμετώπιση προβλημάτων σχετικά με την ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων από τα πρώτα στάδια της παραγωγικής αλυσίδας έως και τη διάθεση του τελικού προϊόντος, έτσι ώστε η παραγωγική βάση να παράγει και να διαθέτει προϊόντα μέγιστης ποιότητας και ασφάλειας στο εθνικό και διεθνές εμπόριο.
Με τον τρόπο αυτό το ΕΤΕΧΝΑΤ συμβάλλει στην ενδυνάμωση της παραγωγής και της φήμης των επιχειρήσεων, τη δημιουργία νέων ευκαιριών για εμπόριο σε ανταγωνιστικές αγορές όπως των Η.Π.Α., την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της μείωση των απωλειών τροφής καθώς και την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, συνεισφέροντας σημαντικά στους τρεις πυλώνες της αειφορικής ανάπτυξης, την Οικονομία, το Περιβάλλον και την Κοινωνία, για την εξασφάλιση της επάρκειας των τροφίμων (Food Security) εν όψει της κλιματικής αλλαγής και της εκτιμώμενης αύξησης του πληθυσμού του πλανήτη.