ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΕΤΕΧΝΑΤ
2019-2023 ‘Ελαφρώς μεταποιημένα προιόντα προστιθέμενης αξίας από λαβράκι (valueSeabass)’, Ειδική Δράση Υδατοκαλλιέργεια, (συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία -MIS 5052099) Συντονιστής/Επιστημονικός Υπεύθ. Ι.Σ. Μποζιάρης.
Εταίροι: Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς AE
Ο σκοπός της ερευνητικής πρότασης “ valueSeabass ” που είναι η δημιουργία ελαφρά μεταποιημένων προϊόντων έτοιμων προς κατανάλωση (ready to eat) και έτοιμων προς μαγείρεμα (ready to cook) με βάση το λαβράκι, σε συνεργασία με τον εταίρο του έργου ‘Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς’ τα οποία θα πληρούν εκτός των ποιοτικών προδιαγραφών και τα επίπεδα ασφάλειας τροφίμων όπως ορίζονται από την Eυρωαπαϊκή και Διεθνή Νομοθεσία.
Για την επίτευξη του σκοπού θα πραγματοποιηθεί:
- Διερεύνηση μεθόδων μαριναρίσματος και ελαφράς αλάτισης σε ολόκληρα φιλέτα ή/και μικρότερα τεμάχια, ώστε να επιτευχθούν οι επιθυμητές φυσικοχημικές παράμετροι για την οργανοληπτική ποιότητα αλλά και την ασφάλεια σε σχέση με το Clostridium botulinum Τype Ε (pH, aw-αλατότητα).
2. Επιλογή (ι) συσκευασιών και (ιι) συνθηκών συντήρησης οι οποίες θα επιτυγχάνουν ικανοποιητικό εμπορικό χρόνο ζωής.
3. Τυποποίηση της παραγωγικής διαδικασίας σε συνθήκες παρασκευαστηρίου των Ιχθυοτροφίων Κεφαλονιάς ώστε να προδιαγραφούν με ακρίβεια οι συνθήκες επεξεργασίας ώστε να προκύπτει σταθερό ποιοτικά προϊόν.
4. Τεκμηρίωση της μικροβιολογικής ασφάλειας και του εμπορικού χρόνος ζωής σε σχέση με το κριτήριο σχετικά με την Listeria monocytogenes για τα έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα.
5. Ερευνα αποδοχής του καταναλωτή για τα παραγόμενα προϊόντα.
2018-2022 ‘Γρήγορος προσδιορισμός ποιότητας ιχθύων. (ReFFRAME)’ –ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020» συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και εθνικούς πόρους. (MIS 5028331)
Συντονιστής/Επιστημονικός Υπεύθ. Ι.Σ. Μποζιάρης.
Εταίροι: Εργ. Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, AVRAMAR
Ο σκοπός του ερευνητικού προγράμματος “ReFFRAME” είναι η γρήγορη εκτίμηση της νωπότητας/ποιοτικής κατάστασης των ιχθυηρών με τελικό παραδοτεό κατάλληλη μεθοδολογία και λογισμικό για την βελτίωση της διαχείρισης της ποιότητας των προιόντων.Ο σκοπός αυτός θα επιτευχθεί μέσω των κάτωθι στόχων:
- Συστηματική καταγραφή του ‘δακτυλικού αποτυπώματος’ (καινοτόμος προσέγγιση της ποιότητας των τροφίμων) των υπό εξέταση προϊόντων, σε επιλεγμένες θερμοκρασίες και διάφορα είδη συσκευασίας. Το ‘δακτυλικό αποτύπωμα’ θα αποτελείται από:
(1) τη δυναμική εξέλιξη της μικροβιακής αλληλουχίας με χρήση κλασσικών και μοριακών τεχνικών και
(2) δεδομένα από από όργανα δονητικής ή φθορίζουσας φασματοσκοπίας (VS, FS), χημείας επιφανείας (Multi Spectral Imaging- MSI), και ηλεκτρονική μύτη (e-nose), μέθοδοι που απαιτούν ελάχιστη ή καθόλου προετοιμασία δείγματος.
- Στην ποσοτικοποίηση του μικροβιακού πληθυσμού με τη χρήση ποσοτικής PCR (qPCR) με στόχο τον γρήγορο και ακριβή προσδιορισμό της νωπότητας
- Ανάπτυξη, εφαρμογή και επικύρωση μαθηματικών μοντέλων πρόβλεψης της ποιότητας των συγκεκριμένων τροφίμων χρησιμοποιώντας σύνολα δεδομένων που συλλέγονται από την καταγραφή μικροβιακών παραμέτρων ή από μη επεμβατικές μετρήσεις (non-invasive, non-destructive) αναλυτικών οργάνων. Αυτά θα χρησιμοποιηθούν ως μεταβλητές εισόδου για την εκτίμηση του επιπέδου αλλοίωσης/νωπότητας των υπό εξέταση προιόντων.
- Σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη ενός νέου κλάδου που ονομάζεται “FoodOmics“. Η μεθοδολογία αυτή θα διερευνηθεί και θα δοκιμασθεί σε σχέση με τις καθημερινές αναλύσεις ποιοτικού ελέγχου ώστε να επικυρωθεί και να αξιολογηθεί η σκοπιμότητά της ως υψηλής αξίας εργαλείο με τεράστιο πλεονέκτημα για την ελληνική βιομηχανία με σκοπό την ορθή και έγκαιρη διαχείριση των προϊόντων.
2018-2022 Εταίρος, ως επικεφαλής πακέτου εργασίας (Ι.Σ. Μποζιάρης) στο έργο: ‘Καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες τσιπούρας εκτρεφόμενης με κλάσμα πολικών λιποειδών απομονωμένων από παραπροϊόντα ελαιουργίας (ELAIOTSIPOURA)’Ερευνώ-καινοτομώ-δημιουργώ, Α’ κύκλος. Φορέας Συντονιστής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
https://elaiotsipoura.hua.gr/
2019-2021 ‘Μικροβιακή αλλοίωση και προσδιορισμός ποιότητας του κρανιού (Argyrosomus regius) κατά την συντήρησή τους υπό ψύξη με σύγχρονες μοριακές και αναλυτικές μεθόδους’, -ΕΔΒΜ, Β’ κύκλος. Επιστημονικός Υπεύθ (Ακαδημαικός Σύμβουλος). Ι.Σ. Μποζιάρης.
2017-2020 Εταίρος ως επικεφαλής πακέτου εργασίας στο έργο: “Curriculum Development for Sustainable Seafood and Nutrition Security / SSNS” Erasmus+ CBHE ref. number 585924-EPP-1-2017-1-TH-EPPKA2-CBHE-JP.
https://www.seafood-security.org/
2016-2020 Εταίρος στο έργο: Specific Agreement No 2 “Risk characterization of ciguatera food poisoning in Europe”, of “Determination of the incidence and epidemiological characteristics of ciguatera cases in Europe” European Food Safety Authority.
https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/event/AF190403-p16a_ES.pdf
2016-2017 Ποιότητα και ασφάλεια μεταποιημένων προιόντων ιχθύων υδατοκαλλιέργειας (Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς Α.Ε.). Επιστημονικός Υπεύθ. Ι.Σ. Μποζιάρης
2015-2016 Ανάπτυξη νέων προιόντων ιχθύων υδατοκαλλιέργειας (Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς Α.Ε.) Επιστημονικός Υπεύθ. Ι.Σ. Μποζιάρης
2013-2016 Εταίρος ως επικεφαλής πακέτου εργασίας (Ι.Σ. Μποζιάρης) στο έργο ‘Χρησιμοποίηση των Μεταποιημένων Ζωικών Πρωτεϊνών στις ιχθυοτροφές της τσιπούρας (Sparus aurata)’. ‘ Ε.Π.ΑΛ. 2007-2013, Επιστημονικός υπεύθυνος Ι. Καραπαναγιωτίδης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
https://ir.lib.uth.gr/xmlui/handle/11615/46958;jsessionid=4D1D5B741751AB9D0F39F4F93D00C4A8
2010-2013 ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΙΙ. ‘Ειδικοί Αλλοιωγόνοι Μικροοργανισμοί και η επίδρασή τους στην ποιότητα και στην τύχη παθογόνων μικροοργανισμών στα αλιευτικά προϊόντα’. Επιστημονικός Υπεύθ. Ι.Σ. Μποζιάρης. Υπότροφος. Φ.Φ Παρλαπάνη